Reisverslag Bonaire 2007

Dag 1 - 22 september - naar Bonaire

Vandaag, zaterdag, vertrekken we naar Bonaire. We vliegen om 11:20, dus we gaan rond 7:30 van huis om ruim op tijd op Schiphol te zijn. Dat is maar goed ook, want het is behoorlijk druk bij het inchecken. Ik probeer nog via de self-service in te checken, want dan kun je je bagage bij het drop-off afgeven waar het heel rustig is. Helaas wil het aparaat niet werken, dus staan we een 45 minuten in de rij.
Alles zonder problemen af gegeven. We hadden samen zo'n 60 kg, maar mochten 25 kg + 10 kg duikbagage per persoon meenemen, dus ruim binnen de grens. Het vliegtuig heeft een 2-3-2 stoelenindeling en we krijgen 2 stoelen naast elkaar.

Dan door de douane waar het ook enorm druk is. We staan ook hier weer zo'n 45 minuten in de rij. Als we er eindelijk door zijn hebben we nog maar ruim een half uur voordat we alweer bij de gate moeten zijn. Volgens onze traditie halen we eerst een ijsje bij Haagen Dazs. Daarna koop ik nog 2 boeken en door naar de gate. We kunnen bijna meteen door, maar hier werkt de instapkaartscanner van onze rij heel langzaam. Nou ja, we zijn toch al de hele morgen aan het wachten, dus dit kan er ok nog wel bij.

Eindelijk kunnen we door en na een minuut of 20 het vliegtuig in. We vliegen voor het eerst met ArkeFly en hebben gewoon Economy geboekt en niet de Comfort klasse, dus we zijn zeer benieuwd hoe dat is. Dat blijkt helemaal niet tegen te vallen! Redelijke beenruimte en leren stoelen die best goed zitten. Ook de verzorging qua eten en drinken is prima. Beetje lezen, muziek luisteren, slapen en na bijna 10 uur landen we op Bonaire. Ook hier duurt het weer een eeuwigheid voordat we door de douane heen zijn en we de koffers hebben.

LeguaanHet is hier 32 graden, de zon brand, maar er staat een lekker windje. Buiten gaan we naar de carrentals, want we hebben voor 2 weken een pickup gehuurd. De koffers achterin en we rijden naar het appartement. We zijn er sneller dan verwacht en rijden er eerst nog voorbij; zo groot is Bonaire dus niet.
Het is een klein appartementcomplex met zo'n 10 appartementen. Wij zitten op nummer 2 en dat is een vrij ruim appartement. Het stikt er wel van de muggen.

We gaan meteen naar het duikcentrum om af te spreken voor het duiken morgen. Het duikcentrum zit een klein stukje verderop, 2 minuten rijden. Daar zijn we snel klaar, want het maakt niet zo veel uit, we moeten morgen gewoon maar langskomen en dan wordt alles geregeld.
Dan rijden we naar een grote supermarkt, Bonaire Warehouse, die we nog van een paar jaar geleden kennen. Die ligt wat buiten het centrum, maar is wel wat goedkoper en heeft meer keus. Helaas blijkt deze gesloten, dus toch maar naar de supermarkt Cultimara in Kralendijk zelf. We kopen wat drinken en wat chips. Terug naar het appartement en de koffers maar eens uitpakken. We hadden al gehoord dat er veel muggen waren, dus we hebben een klamboe meegenomen en hangen deze op aan de lamp in de slaapkamer. Het is ondertussen een uur of 7 en we rijden naar centrum Kralendijk om te gaan eten. Midden in het centrum aan de haven eet Leonie een kipsaté en ik de 'catch of the day', een red snapper. We zijn erg moe; het is pas 8 uur, maar in Nederlandse tijd is het 2 uur 's nachts dus we gaan naar 'huis' en slapen. Heerlijk koel met de airco en onder de klamboe dus geen last van de muggen.

Dag 2 - 23 september

Heerlijk geslapen. Even rond 2 uur wakker geweest, wat gelezen en weer verder geslapen.

Bij de eigenaars van de appartementen (Jolanda en Wilfried) hebben we ook het ontbijt extra erbij geboekt en dus ziten we rond 8 uur aan het ontbijt.
Koffie, thee en sapjes kunnen we zelf pakken, de rest wordt door Jolanda gebracht. We krijgen bolletjes en boterhammen, vleeswaren en kaas, fruit en een yoghurtje. Ook kookt of bakt ze nog een ei of een pannekoek. Er zitten nog maar 5 mensen, het is hier echt heel kleinschalig, maar is wel gezellig en heeft iets familiairs.

Wannadive fillstationNa het ontbijt gooien we alle duikspullen in de pickup en rijden we weer naar duikcentrum WannaDive. We kopen de verplichte Bonaire Marine Park tag om te mogen duiken en er wordt uitgelegd waar we de duikflessen kunnen halen.
Op Bonaire kun je, als je wilt, 24 uur per dag duiken. Je haalt eenvoudig de flessen bij het duikcentrum die je op elk moment kunt pakken, rijdt ergens naar een strandje en plonst er in. Alle duikstekken hebben hun naam op een grote gele kei aan de rand van de weg staan, zodat je weet waar je er in kunt.

Duik 1 - Eden Beach
Deze eerste duik doen we eenvoudig vooraan bij het duikcentrum. Dat is gebruikelijk zodat je eventueel nog extra lood kunt halen als je te weinig hebt meegenomen. Omdat we al aardig ervaring hebben en dit niet onze eerste keer op Bonaire is, doen we deze checkdive samen. Er wordt ons verteld dat het rif hier niet mooi is, dood, maar dat er wel veel vis is. We verwachten er dus niet te veel van.

Het tegendeel is echter waar. Het rif is inderdaad helemaal niets. Erg kaal en pas na +/- 20 minuten zwemmen komt er iets mooier rif. We zien echter van alles! Diverse zwart/wit gespikkelde murenen, een octopus die zich verstopt in een wielband, heleboel koffervisjes en een wrak op 27 meter diepte. Daarna iets omhoog gegaan waar we een groot veld met garden eels zien, allemaal slangaaltjes die hun kop uit het zand steken.
Terug bij het entreepunt zien we nog een loszwemmende murene en 2 schorpioenvissen. Onder het piertje zit nog een hele grote snoek.
Geen slecht begin!
DT (duiktijd): 65 min MDD (max duikdiepte): 29,6m

We gooien alvast 2 nieuwe flessen in de pickup voor vanmiddag. Eerst tijd voor middageten, maar dan moeten we dat wel eerst halen. Dus rijden we weer naar de grote supermarkt, maar ook nu is ie toch weer gesloten. Dan maar weer naar die andere supermarkt in het centrum. We kopen een stokbroodje en diverse beleg. Lekker opgegeten bij het appartement. Temperatuur is hier elke dag zo'n 32 graden, af en toe ietsje bewolkt. Wel lekker eigenlijk, want met volop de zon is het bloedheet.

Duik 2 - Bari Reef
's middags rijden we een klein stukje naar het noorden, iets voorbij waar we vanochtend doken.
Het eerste stuk is hier alleen maar zand, daarna wordt het dieper en begint het rif. Veel (scholen) vis, weer een schorpioenvis, baarzen, jacks, grunts, snappers, etc. Een paar (kleine) anemonen waar heeele kleine garnaaltjes op zitten. En heel veel trompetvissen, die je overal veel ziet op Bonaire.
Een duikje van bijna 5 kwartier.
DT: 73 min MDD: 20,4m

Via het reisbureau hebben we een Food For Fun pakket geboekt. Dat is een pakketje van 7 vouchers voor diners in 7 verschillende restaurants. Vanavond pakken we de 1e voucher, ook weer een restaurant aan de haven van Kralendijk. Bij sommige restaurants kun je alles vanaf de kaart kiezen en bij andere, zoals dit restaurant La Guernica is er een beperkte keuze uit in dit geval 3 voorgerechten en 3 hoofdgerechten en koffie/thee/ijs na. Het eten is erg lekker.

Dag 3 - 24 september

Ontbijt rond 8:30, geroosterd broodje met gebakken ei.
Omdat het 's ochtends nog vrij rustig weer is zoeken we als eerste een duikstek die heel zuidelijk ligt. In het zuiden heb je meer kans op stroming en golven, vooral bij meer wind. 's Ochtends hoop ik daar minder last van te hebben.

Eagle Ray bij Red SlaveDuik 3 - Red Slave
Dit is de meeste zuidelijke duikstek van het eiland. Onderweg komen we diverse pelikanen en zeearenden tegen en zien we flamingo's. Omdat we nu gaan duiken hebben we geen (bovenwater) camera mee. Binnenkort maar eens een ritje maken puur voor de natuur!
Als we aankomen staan er al 5 auto's, vrij bijzonder zo druk, zeker een populaire duikstek. Een aantal Amerikanen komen net uit het water en vertellen dat er een behoorlijke stroming is.
Zodra we er in gaan en 20 meter over het zand hebben gezwommen en bijna bij het rif aankomen zien we zowaar een eagleray! Supergaaf, dat hadden we niet verwacht op Bonaire! Later zien we die nog 2 keer terug. Hij is goed te herkennen aan z'n kromme staart.
Er blijkt nauwelijks stroming te staan. Of die Amerikanen zijn niets gewend of de stroming is alweer weg. Verder een heel relaxte duik en ondanks de 'drukte' komen we geen andere duikers tegen.
DT: 65 min MDD: 22,3m

's middags eindelijk boodschappen kunnen doen bij de grote supermarkt. Wel grappig dat ze hier nog Guldens hebben. Ze zijn ongeveer evenveel waard als de oude gulden en de biljetten zien er zelfs bijna hetzelfde uit.
Weer een vers stokbroodje gehaald en andere etenswaren, bier, wijn, etc.

Trompetvis Duik 4 - Ol' Blue
Deze duikstek ligt een heel stuk naar het noorden toe. De meeste duikstekken in het noorden zijn wat minder makkelijk toegankelijk, veel klimmen en klauteren over de rotsen. Deze duikstek ligt echter vlak bij het water, dus dat is lekker makkelijk. Ook begint het rif hier vrij snel en hoef je niet eerst een heel stuk over zand te zwemmen.
Een erg relaxte duik, veel vis hier. Diverse garnalen en spinkrabben. Ook weer veel trompetvissen en we zien weer een schildpad die snel de diepte in zwemt. Na 5 kwartier komen we weer netjes terug bij de auto.
DT: 74 min MDD: 22,3m

Deze duikstek ligt aan een kleine weg die op gegeven moment eenrichting wordt. We moeten nu een heel eind omrijden langs de andere (oost)kant van het eiland om weer in Kralendijk te komen.

De duikspullen kunnen we in een afsluitbaar hok bij de appartementen laten, dat is makkelijk. Ook staat er een bak met water om je spullen af te spoelen. Goed geregeld!
's Avonds eten we Bongo's, het restaurant naast het WannaDive duikcentrum. Hier mogen we alles vanaf de kaart kiezen. Het is erg lekker en behoorlijk veel. Het buikje is weer goed gevuld.

Voor morgen besluiten we om een vroege ochtendduik te maken nog voor het ontbijt. Op die manier hebben we wat meer tijd om tussen de duiken te relaxen.

Dag 4 - 25 september

Pfff, de wekker gaat om 6:00 uur. We gaan naar het wrak de Hilma Hooker. Dit is een zeer bekende en favoriete duikstek, waar behalve vanaf de kant ook met boten naar toe wordt gegaan. Het kan hier dus druk zijn, daarom gaan we er erg vroeg naar toe.

Hilma Hooker Duik 5 - Hilma Hooker
Als we aankomen staat er nog maar 1 andere auto. De duikers maken zich ook klaar om het water in te gaan.
We moeten eerst een stuk boven water zwemmen om bij de boeilijn te komen waar het wrak in de buurt ligt. Daar zien we het wrak al liggen en dalen af naar bijna 30 meter. Het wrak is ongeveer 75 meter lang en ligt op z'n kant. Het is vrij kaal, niet heel erg bijzonder begroeid. Er zitten wel 2 hele grote tarpons van 1,5 meter!
Na een minuut of 20 hebben we het wel gezien en stijgen langs het rif omhoog. Het rif en koraal is wel mooi hier. Tegen het einde zien we nog een sepia.
Als we eruit komen zijn de mensen van de 1e auto al vertrokken, terwijl we er bijna gelijktijdig ingingen. Een ander stel Amerikanen komen er ook al uit. Wij hebben bijna 70 minuten gedoken, blijkbaar is dat langer dan de meeste anderen.
DT: 67 min MDD: 29,3m

Terug naar het appartement voor het ontbijt. Bijna alle toeristen zijn hier Nederlanders of Amerikanen. Bij het ontbijt kletsen we wat met een echtpaar dat voor een paar dagen uit Aruba over is en een gezin dat gisternacht is aangekomen.
Het begint behoorlijk te waaien, wel lekker. Maar misschien wat minder voor het duiken qua golven of stroming.

Na het ontbijt lekker relaxen bij het zwembadje. 's Avonds blijk ik behoorlijk uhh.. gekleurd te zijn.

Duik 6 - Andrea I
Het is even zoeken naar deze duikstek, omdat ze daar ook met bouwwerkzaamheden bezig zijn, dus eerst denken we dat we verkeerd zijn. Maar we moeten er toch voorbij en met een scherpe bocht steil naar beneden komen we bij het strandje aan.
De duikset in elkaar zetten, pakken aan en snel het water in, want het is bloedheet.
We zien een enorm grote blauwe papagaaivis en veel vis. In ene schiet een hele school visjes uit elkaar en dan zien we daar een kleine donkere barracuda die waarschijnlijk voor de paniek zorgde.
Helemaal op het einde, heel ondiep, maar 1 of 2 meter diep komen we 5 sepiaatjes tegen. We wilden er al net uitgaan, maar hiervoor trek ik bijna m'n fles leeg. Ik eindig met nog 13 bar over.
DT: 76 min MDD: 20,1m
Queen AngelfishBuiskoralenPijlstaartinktvisjes

Redelijk op tijd terug bij het appartement, dus even een wijntje genomen.
Rond 19:00 uur gaan we op zoek naar Kontiki restaurant, dat ergens aan een weg buiten Kralendijk ligt. Het is een beetje lastig zoeken in het donker, dus we besluiten een andere voucher van het Food For Fun pakket te nemen van een restaurant dat aan de haven van Kralendijk ligt. Dat is makkelijk te vinden, maar helaas blijkt La Salsa volgeboekt te zijn. Dan een andere die ook in de buurt moet zijn; althans dat dachten we want pas na een tijd zoeken vinden we het. Helaas is het gesloten, helemaal donker. Een aantal restaurants gaan pas 1 oktober weer open. Dan maar weer de volgende, ook die moet in de buurt zijn. Ook dat is weer een heel gezoek, want bijna nergens staan en straatnaambordjes en huisnummers al helemaal niet. Uiteindelijk vinden we die, maar ook die is gesloten. Het zit niet erg mee..
Uiteindelijk maar weer naar City Cafe waar we zaterdagavond toen we aankwamen hebben gegeten. Eten is prima, lekker carpaccio en wahoo (witvis). Na het eten zonder verder nog iets te hoeven betalen weggegaan aangezien we weer een Food For Fun voucher hebben gebruikt, lekker hoor.

Thuis nog even het onderwaterhuis van de camera schoongemaakt voor morgen.

Dag 5 - 26 september

De wekker gaat weer om 6:00 uur. Duikspullen in de auto en weer op pad.

Barracuda Duik 7 - Hidden Beach
Deze duikstek staat niet bij de officiele duikstekken genoemd. Het ligt heel zuidelijk net iets voor Red Slave. De officiele duikstekken hebben een gele kei naast de weg liggen, maar daartussen zijn ook nog genoeg andere plekken waar je het water in kunt.
Ik weet ook niet zeker of dit Hidden Beach is, maar je kunt er wel makkelijk in.
Meteen als we onder zijn zien we een groepje van 8 sepiaatjes (pijlstaartinktvissen). Er zijn hier enorm veel waaierkoralen. Ondiep zwemt er ook nog een grote tarpon langs en komen we een kleine schildpad tegen.
De stroming lijkt zuid-noord te zijn dus we beginnen richting zuiden, tegen de stroming in. Ietsje dieper blijkt de stroming en stuk sterker te zijn, maar dan de andere kant op dus draaien we weer om.
Leonie spot een heeeel klein boxvisje, nog kleiner dan 1 cm, zwart met gele stipjes. Je ziet z'n vinnetjes geen eens.
Op de terugweg zwemmen 2 barracuda's langs, later sluiten er nog 2 bij aan. Nog een klein schildpadje (dezelfde als vorige keer? deze lijkt nog kleiner) die omhoog gaat om lucht te happen en dan snel weer naar beneden zwemt.
Een mooie, niet zo diepe duik.
DT: 69 min MDD: 12,2m

Schelpen bij Cai (Lac Bay) Vanochtend gaan we een beetje de zuidkant van Bonaire bekijken. Naar het zuiden is er maar één kustweg die langs de zoutvlaktes gaat. Bij de zoutpier, waar de boten het zout laden, zijn een stel pelikanen die elke keer met een duikvlucht een visje pakken. Ook zien we een paar groepen roze flamingos's. Je komt langs oude hele kleine slavenhutjes en helemaal op de zuidpunt staat de Willemstoren. We rijden verder langs de oostkust waar een groot binnenmeer Lac Bay ligt. Hier heb je ook het enige echte zandstrand Sorobon Beach en er wordt hier veel gesurft. Vandaag helaas niet, want er is weinig wind. Bij het strandje nemen we een heerlijke milkshake en een ouderwets Hollands broodje kroket.
Aan dit meer ligt ook een duikstek, de enige duikstek aan de oostkant waar je vanaf de kant kan duiken. We gaan even kijken waar het precies is, want hier willen we ook een keer gaan duiken. Je slaat een onverharde weg in die niet op de kaart staat en rijdt die helemaal naar het einde.
Er liggen daar een stel enorme hopen schelpen, die herinneren aan de dagen dat de beesten die daar in zitten werden opgegeten. Tegenwoordig zijn die een beschermd soort.

Terug naar Kralendijk komen we toevallig langs het Kontiki restaurant dat we een paar dagen geleden zochten. We maken meteen een reservering voor morgen.
Weer een stokbroodje gehaald.

Vanmiddag willen we naar Something Special gaan. Een duikstek heel vlakbij ons appartement aan het havengedeelte. We kunnen het echter niet vinden en er ligt ook nergens een gele kei.
Omdat we al een tijd hebben staan kletsen met een ander duikend gezin voordat we vertrokken wordt het al vrij laat, dus we nemen de eerste duikstek richting noorden. Het wordt Cliff.

Oriental sweetlips Duik 8 - Cliff
Veel kleine slangaaltjes hier en 2 grote puffers.
Terwijl ik achterom kijk zwem ik door en als ik weer voor me kijk, komt er een grote loszwemmende murene op me af. Hij komt echter niet op mij af, maar op m'n camera, maar daar zit wel mijn hand aan vast. Als ik iets van het rif afzwem gaat de murene weer terug. Ik kom per ongeluk weer dichterbij en meteen komt ie weer op me af. Weer terug en gauw verder zwemmen.
Verder zien we nog een tarpon, diverse slangalen, een kreeft en een grote platvis met geel/blauwe ringen.
Als we eruit komen is het al bijna 18:00 uur en zelfs een beetje fris want de zon is al aan het ondergaan.
DT: 73 min MDD: 22,3m

Als we wegrijden blijkt het hek waardoor we binnen zijn gereden dicht en op slot te zijn.
Gelukkig staat er een taxi en die wijst ons een andere route om het terrein af te komen.

's Avonds gegeten bij La Salsa. Hier hadden we wat slechte verhalen over gehoord, maar deze zat nu eenmaal in ons pakket. Blijkt helemaal niet tegen te vallen. Hele vriendelijk bediening, heerlijk voorgerecht (Viletto) en hoofdgerecht (fillet mignon). Toetje is een bolletje ijs en een kleine creme brulee. Geen grote porties, maar alles duidelijk met zorg gemaakt en erg lekker.
De extra drankjes hoeven we niet eens af te rekenen.

Dag 6 - 27 september

Deze ochtend willen we bij de zoutpier gaan duiken. Officieel moet je hier toestemming voor vragen, maar zolang er geen boot ligt duikt iedereen er gewoon. Als we bij de pier aankomen zijn er 2 lokalen aan het visen met een lijn. Dan toch maar niet hier. Wij willen niet in een lijn komen en zij zullen het waarschijnlijk niet zo waarderen als wij daar het water ingaan. We gaan een kleine stukje verderop, bij duikstek Salt City.

Krab Duik 9 - Salt City
Het is hier heel lang ondiep, zand en dood koraal. Het duurt bijna 10 minuten (als je langzaam zwemt zoals wij) voordat je bij het rif aankomt.
Het is hier al een dubbel rif, dat wil zeggen je begint bij het rif, daarachter een stuk zand en dan weer een rif. Tegen het 2e rif aan komt er een eagle ray voorbij!
Op het zandgedeelte heel veel garden eels. Verder zien we nog een kreeft, krab en een grote groene murene.
We zwemmen te ver terug en moeten een stuk ondiep terug. Daar heel ondiep (2 meter) komen we een barracuda tegen en daarna nog de Great Barracuda, wat een gigantisch groot beest!
DT: 84 min MDD: 22,3m

Ontbijten en daarna een tijdje bij het zwembad gezeten. Het is behoorlijk bewolkt en op gegeven moment barst er zelfs een tropisch regenbuitje los. Wel grappig dat je gewoon in je zwembroek buiten kan lopen, want koud is het helemaal niet!
Even naar Kralendijk gereden voor een hamburger met friet.

Angelfish Duik 10 - Windsock
Deze duikstek ligt vlakbij het vliegveld. Hele makkelijke entree, want dat verschilt nog wel eens.
Eerst weer een stukje zand en dood koraal voordat het rif begint. Bijna direct zien we alweer een eagle ray, dat is toch wel bijzonder! Verder zien we diverse kleine mureentjes, 2 tarpons die langscruisen (1 dichtbij, de ander dieper bijna uit zicht), 2 grote angelfish, 2 schorpioenvissen, een heel mooi klein garnaaltje in een anemoon (die ik helaas niet kon fotograferen, omdat de batterij van de camera leeg was) en diverse (spin)krabben.
DT: 77 min MDD: 20,7m

's Avonds eten we bij Kontiki restaurant, aan de ander (oost) kant van het eiland. Een heel stukje rijden over een donker bochtig weggetje. Miniloempiaatjes, een heerlijke biefstuk en toe een stuk appeltaart met ijs en slagroom. Lekker! en in principe voor herhaling vatbaar, maar jammer dat het zo ver weg ligt.

Dag 7 - 28 september

Zoals ondertussen gebruikelijk gaat de wekker weer om 6:00 uur en even later vertrekken we naar de Salt Pier. Nu zijn er geen vissers dus we kunnen het water in.

Duik 11 - Salt Pier
Helemaal vooraan in het water een grote school glasvisjes. Hier komen de pelikanen dus op af!
We hadden gehoord dat de pijlers van de pier heel mooi begroeid moesten zijn, maar dat was helaas (niet meer) het geval. Waarschijnlijk is dat er af gehaald om duikers te ontmoedigen om hier te duiken. Officieel moet je ook toestemming heben om hier te duiken en kan theoretisch gevaarlijk zijn als er een boot komt. (achteraf horen we dat je zelfs een fikse bekeuring kan krijgen als je hier zonder toestemming duikt!). Alleen aan het einde van de pier, waar deze zich splitst in een arm naar rechts en links, zijn er meer pijlers die nog wel begroeid zijn.
We zien een paar mooi beschutte longnose filefish tusen het koraal en een groepje van 5 sepiaatjes. Op de terugweg komen we ze weer tegen en ze zijn een beetje nieuwsgierig. Ze komen tot op een armlengte afstand even kijken. Verder zien we nog een schorpioenvis, flamingotongen (heel mooi slakje/schelpje) en een cowfish.
Tussen de achterste pijlers zien we hoog tegen de oppervlakte een grote barracuda. En als we bijna weer terug zijn bij entree/exit komen we nog 2 Great Barracuda's tegen. Gigantische roofdieren van ruim 1,5 meter. Op gegeven moment draaien ze om en komen ze onze kant op. Ze moeten toch niet heel dichtbij komen dus we zwemmen ietsje verder. De barracuda's worden vergezeld van nog een gewone kleine barracuda en zwemmen weg.
DT: 81 min MDD: 13,1m
Elandsgeweikoraal Pijlers van de Salt Pier Sepia's

Duik 12 - Karpata
Flamingotong Deze duikstek is voor veel mensen een favoriet, dus die willen we ook wel eens bekijken. Staat ook bekend dat er regelmatig schildpadden worden gezien.
En inderdaad, direct bij het begin al een schildpadje. Helaas blijft het daar ook wel zo'n beetje bij. Voor de rest is het niet zo zeer bijzonder in onze ogen. Het koraal is wel mooi, de rifwand is vrij steil. We zien nog wat kleine murenes en garnaaltjes die m'n vinger wel willen schoonmaken. Niet bijzonder veel vis hier.
DT: 77 min MDD: 18,6m

Thuis wil ik de duiklampen opladen omdat we morgen een nachtduik willen gaan doen. De opladers willen het echter niet goed doen op 110 volt. De meeste opladers van andere spullen doen het wel, maar blijkbaar komt het voor de duiklampen wat nauwkeuriger. Dat is wel erg jammer. Geen nachtduiken en alle lampen, accu's en opladers voor niets meegesleept!?!?

Vanavond gaan we bij Mambo Jambo eten. Dit restaurant is ook van Wilfried en Jolanda, de eigenaren van de appartementen. Ook weer erg lekker gegeten zoals eigenlijk tot nog toe overal hier op Bonaire. Salade met eendeborstfilet en tonijn steak voor mij, carpaccio en tenderloin biefstuk voor Leonie. Lekker rosé erbij, heerlijk.

Dag 8 - 29 september

Voor de ochtendduik gaan we weer naar het zuiden. Tot nog toe vinden we de duikstekken in het zuiden wat interessanter dan die in het noorden. Er zit daar meer vis.

Invisibles Duik 13 - Invisibles
Het begint hier weer met een stuk breed zand dat steeds smaller wordt en waar uiteindelijk het rif begint. Ook hier heb je weer een 2e rif erachter en op de zandstrook daartussen zien we een schildpadje. Verderop zien we een kleine zwarte barracuda, althans dat denken we. Als hij zich omdraait zien we dat het een Great Barracuda is met z'n grote zilveren lijf. Verder zien we de eerste zeeslakken en wat grote tonijnen. Wel een aardige duik, maar niet superspeciaal.
DT: 73 min MDD: 22,9m

Bij het ontbijt spreken we met wat andere gasten af om 's avonds te gaan eten bij Casa Blanca. Ze schijnen daar een erg goeie mixed grill te hebben.
Van Jolanda horen we dat de airconditioning op 220 volt werkt, dus ik haal die stekker eruit en stop daar de laders van de duiklampen in. Dat werkt!
Omdat de supermarkt vanmiddag dicht is rijden we na het ontbijt daar meteen naar toe voor drinken en brood. We komen langs Casa Blanca en ik reserveer voor vanavond. Helaas gaat dat niet want het hele restaurant is afgehuurd voor een of ander feest. Dan morgenavond maar, dan gaan we vanavond wel nachtduiken. Dus weer langs het duikcentrum om volle duikflessen te halen en naar de volgende duikstek.

Duik 14 - Pink Beach
Dat wordt Pink Beach, dat heeft een heel klein strandje. Ook hier weer een heel lang stuk zand voordat je bij het rif komt. Duurt eigenlijk te lang, want op het zand is het minder interessant, hoewel je daar ook wel eens leuke dingen tegenkomt.
Met de felle zon doet het reflecterende zand bijna pijn aan je ogen. Ook bij het rif is het koraal minder dicht begroeid en zitten er meer zandstukken tussen. Dat geeft wel meer licht, goed voor het fotograferen.
We zien niet zo veel bijzonders, de standaard tropische vissen en koralen. Nog wel mooie geel/zwarte krabbetjes die zich onder zeeegels verstoppen.
DT: 73 min MDD: 22,9m

Zwembad bij Yachtclub Apartments 's Middags lekker bij het zwembad geluierd en gewacht tot het donker wordt. Rond 18:15 is de zon weg en we willen er rond 19:00 uur in liggen.
W?e gaan naar een duikstek heel dichtbij, misschien maar 500 meter verderop. Het is aan een piertje voor het duikcentrum Yellow Submarine. We vermoeden dat dit trouwens de duikstek Something Special is die we laatst niet konden vinden.

Duik 15 - Yellow Submarine (Something Special?)
In het best wel donker tuigen we op en gaan naast de pier het water in. Er is niet veel begroeiing, bijna helemaal kaal. In en bij een autoband zitten 3 verschillende murenes bij elkaar. Er staat echter zoveel stroming en deining dat je niet kan blijven liggen. Dat is vrij irritant met lampen en camera en omdat er niets te zien is gaan we er na 22 minuten maar weer uit. Wat een sof deze duik, dit is echt niks. We loggen deze duik niet eens in ons duiklogboek.
DT: 22 min MDD: 2,8m

Alles maar weer afgetuigd, nieuwe flessen voor morgen gehaald, spullen spoelen en opruimen in het duikhok bij de appartementen.

's Avonds eten we weer bij La Guernica, waar we al eerder hebben gegeten met een Food For Fun voucher. Carpaccio vooraf en als hoofdgerecht een aantal tapas gerechten. Weer eens wat anders en weer erg lekker.

Dag 9 - 30 september

Ontbijt bij Yachtclub Apartments Vanochtend rijden we een heel eind naar het zuiden, naar Sweet Dreams. Als we aankomen zetten we duiksets weer in elkaar. Als Leonie haar kraan opendraait horen we het ergens sissen. Er loopt ergens lucht uit een snelkoppeling tussen de 1e trap en de duikcomputer. Misschien zit er ergens een zoutkorrel tussen. Tja dat is ter plekke niet te repareren, dus alles maar terug in de pickup en het hele eind weer terug gereden. Thuis schroef ik de koppeling open. Het hele kleine o-ringetje ziet er wat plat en gesleten uit. Als ik 'm omdraai is het sissen wel over. Straks maar een nieuwe halen bij het duikcentrum. Eerst ontbijten.

Duik 16 - Sweet Dreams
De zandvlakte heeft hier meer begroeiing en is wel leuk om van koraalbergje naar koraalbergje te zwemmen en te onderzoeken.
Niet veel bijzondere dingen gezien, alleen een schildpad met een tag aan z'n poot.
Wel mooi koraal hier.
DT: 71 min MDD: 19,5m

Aan het einde van de duik blijkt de snelkoppeling van de computer van Leonie toch weer te zijn gaan lekken, hoewel nu op een andere plaats. We rijden naar ons duikcentrum WannaDive en vragen of ze nieuwe o-ringetjes hebben. De koppeling wordt netjes uit elkaar gehaald, waar blijkt dat de o-ring aan de andere kant zelfs helemaal weg is. 'Desintegrated' zoals Andy van WannaDive zegt. Hij zet er 2 nieuwe o-ringetjes in en hij doet het weer perfect. We hoeven niet eens wat af te rekenen. Perfecte service bij wannaDive!

Coral spawning Duik 17 - Oil Slick Leap
De zee is hier zo'n 2 meter lager dan de kant, maar er is nette trap om af te dalen. Je kunt ook vanaf de kant er in springen, maar dat doe ik liever maar niet met de camera. Bij deze duikstek schijnen vaak zeepaardjes gezien te worden. We zoeken en zoeken, maar vinden niets. Had ook wel toevallig geweest, maar je weet maar nooit. Wel zien we nog een barracuda, veel zeeslakken en een kleine murene waar alleen nog een spriet van een poetsgarnaal uit z'n bek komt.
Ook zien we de zgn. coral spawning in actie, ofwel de bevruchting van het koraal. Je ziet grote 'rookwolken' (de sperma) uit bruine buiskoralen komen.
Ondiep bij het trappetje links en rechts nog wat gescharreld. Links zie ik nog een klein octopusje op de stenen zitten helemaal beschut in dezelfde kleur. Als we te dichtbij komen verandert ie in helemaal zwart en gaat ie er snel vandoor. Rechts naast het trappetje zit een inham/grotje waar grote keizersvissen en hele grote papagaaivissen zitten. Hier kun je lekker je fles leegmaken want je zit toch al bij de kant. Het wordt dan ook onze langste duik.
DT: 92 min MDD: 20,7m

's Avonds eten we samen met andere gasten bij Casa Blanca. We bestellen een mixed grill voor 4 personen; Leonie neemt een biefstukje. De mixed grill is een enorme hoeveelheid berg vlees en we smullen er lekker van. Veel voor weinig hier!

Dag 10 - 1 oktober

Vanochtend rijden we weer naar Red Slave. Helemaal op de zuidpunt en tot nog toe voor ons een van de mooiste duikstekken. Ook deze keer worden we niet teleurgesteld!

Tarpon bij Red Slave Duik 18 - Red Slave
Het zicht op het eerste zandstuk is enorm slecht, een paar meter maar. Zal wel door de wind van de afgelopen dagen komen. Maar als we bij het rif komen wordt het zicht weer fantastisch zoals altijd, zo'n 20 meter.
We zakken langzaam af naar diepte en zien enorm veel en grote vis. Groepen enorme baarzen en diverse grote tarpons van zeker 1,5 meter.
We zwemmen op zo'n 25 meter en als ik omkijk naar Leonie zit er vlak achter haar een enorme stingray! Een grote rog van ook zeker 1,5 meter doorsnede. Langzaam zwemt ie om ons heen. Super!
Na ongeveer 25 minuten zit ik op 100 bar, halve druk en wordt het tijd om te draaien. Bovenop het rif kom ik nog een enorme grote dikke loszwemmende groene murene tegen en later nog een grote barracuda en 2 enorme vijlvissen. We hebben nauwelijks het koraal bekeken, er was zoveel vis en andere beesten om naar te kijken. Fantastische duik, de mooiste tot nog toe!
DT: 61 min MDD: 27,1m

Tijdens het ontbijt besluiten we een dag (ochtend) met Larry's Wild Side Diving mee te gaan. Hij is een van de weinigen die (boot)duiken aan de oostkant van Bonaire organiseert. Alle 'gewone' duikstekken liggen aan de westkant. Aan de oostkant kun je, op één plek na, niet met de auto komen. Ook is het aan deze kant van het eiland veel ruiger en meer stroming. Maar met daarbij wel meer kans op de grotere vissen, roggen en haaien.
Wilfried regelt het voor ons, we kunnen donderdag (onze laatste duikdag) mee. Het is niet goedkoop, $100 voor 2 duiken, maar het schijnt het waard te zijn.

Lettuce Seaslug Duik 19 - Windsock
Op verzoek van Leonie vanmiddag weer naar Windsock. De coral spawning is weer in volle gang. Behalve het zaad zien we nu ook de eitjes er uit komen.
Onderweg komen we een kleine nieuwsgierige barracuda tegen die een tijdje om ons heen draait. Als we rechts bij de pijlers van een pier verderop komen zien we hoog tussen 2 pijlers een gi-gan-tische Great Barracuda. Hij is zo enorm dik en groot, zeker 1,5 meter, dat het enigszins angstaanjagend is maar ook weer zeer intrigerend. Op gegeven moment zwemt ie een rondje tussen de pijlers en kunnen we 'm goed bewonderen.
Op de terugweg een groepje grote keizersvissen en veel zeeslakken.
DT: 80 min MDD: 15,9m

Morgen gaan we een dag naar het Nationaal Park om het park te bekijken, de vleermuisgrotten en natuurlijk om 2 duiken te maken. In het park zijn diverse duikstekken en daar zijn we nog niet eerder geweest.
Bij de supermarkt kopen we drinken en broodjes voor morgen om mee te nemen. En een lekkere moorkop!

's Avonds eten we bij restaurant Bambu. Dit restaurant beviel helaas wat minder. De carpaccio vooraf was ok, niet verkeerd, maar we hebben wel eens beter gegeten. Als hoofdgerecht had Leonie wraps, maar de vulling was koud. Het was dat ze zeiden dat de plaat waarop het gebracht werd gloeiend heet was (maar dit dus helemaal niet was) anders hadden we het misschien niet eens zo in de gaten gehad. Maar daardoor smaakte het niet echt en we hebben het (eigen schuld) ook niet meteen gezegd. We kregen nog wel een gratis koffie als compensatie.

Na het eten rijden we nog naar Wannadive om de duikflessen voor morgen te halen. Sinds vanmorgen is er een probleem met één van de compressoren waardoor het vullen nu heel langzaam gaat. Er staat een bord of iedereen slechts 1 fles per persoon wil meenemen. Veel mensen nemen meteen 2 of meer flesen per persoon mee zodat ze niet zo vaak naar Wannadive hoeven te rijden. Maar omdat het vullen lang duurt zijn er nu bijna geen flessen meer. Voor ons maakt het niet zo veel uit, omdat we toch vlakbij ze zitten. Alleen voor morgen willen we graag 4 flessen (2 per stuk) meenemen omdat we in het Nationaal Park willen duiken en dan kun je niet even heen en weer rijden. Even een praatje gemaakt en gelukkig vinden ze het goed dat we 4 flessen meenemen.

Dag 11 - 2 oktober

Vandaag gaan we samen met een andere familie een dag naar het Washington-Slagbaai Nationaal Park. In het park zijn ook een aantal duikstekken dus we nemen onze duikspullen mee. Om 8 uur een ontbijtje en dan rijden we naar het park.
Bij aankomst wordt alles geregistreerd, kenteken en kleur auto en wordt je uitdrukkelijk verteld het park voor 17:00 uur te verlaten, anders is het hek dicht en moet je daar overnachten.
Je kunt de korte route of de lange route nemen. Wij nemen de lange route omdat er dan meer te zien is en onze eerste duikstek ligt op die route.

Het park is allemaal zand- en keienweggetjes. Je moet hier echt met een pickup rijden. Bergen, vlaktes en veel cactussen, kleine en gigantisch grote.
We komen langs een meer waar roze flamingos's in staan. Even stoppen om wat foto's te maken natuurlijk. Dan komen we langs een 'blowhole'. Dit is een apart gevormd stuk rots aan de kust waar het water heel hard uitspuit nadat er een golf is ingerold. Erg mooi gezicht.
Dan stoppen we nog even bij de vuurtoren, waar een leguaan ons opwacht als we uitstappen. Wat een prachtige beesten. We hebben een krop sla als voer meegenomen, nou dat gaat er wel in bij de leguaan en de hagedisjes.
Flamingo's in het Washington-Slagbaai Nationaal Park Blowhole in het Washington-Slagbaai Nationaal Park Leguaan
Dan rijden we verder naar het meest noordelijke punt van Bonaire om de eerste duik van vandaag te maken.

Kreeft Duik 20 - Boca Bartol South
We zijn net in het water als ik een keiharde knal hoor. De snelkoppeling van de computer van Leonie is uit elkaar geblazen. Snel draai ik de kraan dicht, maar we missen nu een onderdeel van de snelkoppeling (swivel), dus dat is helaas einde duiken voor vandaag.
Ik kan nog wel snel met Wim en Elsa mee, hoewel ik ze bijna had gemist door het slechte zicht aan het begin.
De duik is niet zo bijzonder. We hadden iets meer verwacht van het duiken op de meest noordelijke punt. We zien de 'standaard' dingen en nog wel een hele grote kreeft.
DT: 65 min MDD: 18,0m

We rijden verder naar een strandje Playa Bengé. We hebben een grote koelbox van Jolanda en Wilfried mogen lenen en hebben hier de lunch.
Helaas zien we hier geen grote leguanen, maar de kleine hagedisjes smullen ook van de sla.

We rijden verder naar de tweede duikstek.

Duik 21 - Slagbaai South
Omdat ik nu niet met Leonie duik mis ik blijkbaar bepaalde routine en vergeet zowel m'n lood als m'n camera. Gelukkig nog aan het begin opgemerkt, want zonder lood kom je niet ver (diep).
Ook hier niets spectaculairs. Het rif is zelfs erg kaal en dood voor een groot gedeelte.
We zien grote keizersvissen, zeeslakken en wat mureentjes.
DT: 66 min MDD: 22,3m

Precies om 16:00 uur rijden we weg. Dat was volgens de man van het park het laatste tijdstip om daar weg te rijden om nog op tijd bij de uitgang te zijn. Dat halen we makkelijk, want om 16:30 zijn we daar. We melden ons af en rijden terug naar Kralendijk.
Wij rijden meteen door naar Wannadive om te zien of ze ons kunnen helpen met de snelkoppeling. Ze hebben inderdaad allerlei soorten swiveltjes, maar ze lijken niet pecies op degene die er in zat. Er wordt ons gevraagd om het morgenochtend bij de andere vestiging van Wannadive te proberen.

Leguaan bij Buddy Dive Resort We rijden nog langs Buddy Dive Resort om te zien of zij ons direct kunnen helpen, maar helaas zijn die al gesloten. Wel zien we daar nog twee mooie leguanen aan de rand van de rots zitten. Ook zij smullen weer van de krop sla!

's Avonds eten we bij La Flamboyant. Dit wordt onze laatste voucher voor uit eten. Dit restaurant ziet er vanaf de weg niet heel aantrekkelijk uit, maar je moet een heel stuk naar achter lopen en dan kom je op een open binnenplaats uit. De bediening is heel vriendelijk en het eten heel erg lekker. Super lekkere dikke tournedos gegeten.

 

Dag 12 - 3 oktober

We hoeven er vandaag niet vroeg uit aangezien de automatenset van Leonie nog stuk is. Ontbijt om 8 uur, even wat kletsen met andere gasten. Wilfried laat ons nog een filmpje zie van een hamerhaai die hij een tijdje geleden gefilmd heeft vlak bij de Yachtclub op maar 6 meter diepte!

We gaan weer naar Wannadive om te zien of ze daar een swiveltje hebben. Ook daar blijken ze niet de juiste te hebben. Gelukkig zit er een importeur van Suunto op Bonaire en het wordt besteld. Einde van de ochtend / begin van de middag moet het er zijn.
We halen dan maar vast weer nieuwe duikflessen en een broodjes voor vanmiddag. In plaats van 2 dagduiken gaan we nu vanmiddag een duik maken en vanavond een nachtduik.

Rond 12:30 staan we weer bij Wannadive op de stoep en gelukkig is het swiveltje binnen. Hij past en lekt niet, moet goed zijn. We kunnen weer duiken!
Gisteren in het park spraken we iemand die bij de duikstek Ol' Blue een frogfish (hengelaarsvis) had gezien. Die zijn zeer bijzonder, die willen wij ook gaag zien dus dat wordt de volgende duikstek.

Frogfish bij Ol' Blue Duik 22 - Ol' Blue
Vanuit de kust zwemmen we rechtuit naar 11 meter en gaan dan naar rechts. Na ongeveer 9 minuten zwemmen zien we daar inderdaad op 11,4 meter op een grote bruin/oranje buisspons een geel hengelaarsvisje. Hij steekt erg mooi af, wat een schitterend beestje! Je kan ook heel mooi zien hoe ie met z'n hengeltje aan het zwaaien is.
Ik maak natuurlijk een berg foto's en na 10 minuten maar weer verder gegaan.
Dit is een mooie duikstek, het koraal is hier erg fraai. We zien een visbal waar tonijnen in en op jagen. Verder nog een kleine tarpon (ongeveer 1 meter), barracuda's en een paar grote baarzen.
DT: 73 min MDD: 24,4m

Terug bij het appartement eten we wat broodjes. Het is 15:00 uur en wat laat voor het middageten, maar omdat we ook pas na het nachtduiken gaan avondeten is dit zo wel het beste.
Vorige keer waren we eigenlijk te laat met de nachtduik en stonden we in het donker te klooien. We vertrekken nu rond 18:00 uur naar Windsock, een duikstek waar we al een paar keer eerder zijn geweest. Na het fiasco van de vorige nachtduik nemen we niet het risico om op een nieuwe duikstek te gaan duiken en Windsock vinden we wel een leuke stek, niet te ver rijden (net bij het vliegveld) en je kunt er heel makkelijk te water.

Tarpon by night Duik 23 - Windsock
We zijn mooi op tijd en als precies als het donker is gaan we er in. In het begin zien we wat kleine en grotere krabbetjes en (papagaai)vissen die tussen het koraal of op hun zijkant op het zand liggen te slapen. Eigenlijk is het voor de rest niet heel anders dan overdag.
Na ongeveer 15 minuten zien we vanuit het donker een grote tarpon naar ons toe zwemmen. Hij vind het wel handig die lampen van ons en volgt precies waar wij schijnen. En als je op een klein visje schijnt gaat de tarpon er achteraan en pakt 'm en eet 'm op. Je hoort de kaken van het beest onder water op elkaar slaan!
We komen niet meer van de tarpon af. Het is wel leuk, maar je hebt ook bijna geen mogelijkheid meer om de rest van het rif te bekijken. Elke keer scheert er een gigantisch beest vlak voor je of over je, dus die hou je wel in de gaten. Ook komen er steeds meer van die irritante rode wormpjes bij je lamp, je kan geen foto meer maken.
Zelfs totdat we er weer uit gaan en in water van 40 cm staan blijft de tarpon om ons heen zwemmen.
DT: 62 min MDD: 10,7m

We rijden weer terug, spoelen de spullen, even douchen en aankleden en rond 21:00 uur gaan we eten. We kiezen weer voor La Salsa. Die is ons vorige keer erg goed bevallen en we hebben gehoord dat de eendeborst ook erg goed schijnt te zijn.
Die is inderdaad heerlijk! Je zit hier leuk boven op een dakterras en kijkt uit over de haven en zee. In de verte (bij Curaçao?) weerlicht het continu.
Na het eten rijden we nog naar Wannadive om flessen te halen. Helaas zijn de Nitrox flessen alweer op. Teleurgesteld gaan we terug en gaan we slapen. Morgen weer vroeg op om met Larry's Wild Side Diving mee te gaan!

Dag 13 - 4 oktober

We moeten al vroeg bij Larry zijn, zo rond 7:45 uur. Normaal is het ontbijt pas om 8 uur, maar speciaal voor ons staan Jolanda en Wilfried eerder op en verzorgen een ontbijtje om 7 uur. We waren zelf ook al vroeg wakker en zijn vanochtend weer naar Wannadive gereden. In ieder geval staan er nu 3 Nitrox flessen, maar 1 blijkt er niet vol te zijn. De andere 2 nemen we mee.

Larry's Wild Side Diving boot Na het ontbijt scheuren we naar Larry aan de andere kant van eiland. Als we aankomen ligt de boot al in het water. Betalen, formulieren invullen en spullen op de boot brengen.
De boot is een enorm grote RIB met overdekte luifel en 2 X 225 PK erachter. Ruim plaats voor 10 man, maar vandaag zijn we met z'n 8-en. We krijgen een korte briefing en vertrekken als eerste een klein stukje naar rechts om de hoek uit Lac Bay. Als we Lac Bay uitvaren staan er inderdaad flinke golven.

 

Eagle ray Duik 24 - Lac Bay rif
De duik begint wat matig, niet echt bijzonder. Maar dan verschijnt de eerste eagle ray en uiteindelijk zien we er zelfs 7! De meeste wat verder weg (jammer voor de foto's) maar eentje die vrij ondiep over het rif gaat. Onze divemaster Gijs laat ons snel en duidelijk zien als er weer wat aankomt. Verder zien we een stuk of 3, 4 schildpadden, wat grotere dan aan de westkant van het eiland. En diverse grote groene murenes. Er was maar een heel klein beetje stroming.
DT: 55 min MDD: 22,9m

Om weer in de boot te komen wordt een gedeelte van de zijkant leeg gemaakt en een trap uitgehangen. Je camera en vinnen worden aangepakt en zo kom je weer supermakkelijk aan boord. Als iedereen binnen is wordt het zijstuk via een lagedrukslang op een duikfles weer opgeblazen.
Het is duidelijk te zien dat Larry deze boot zelf ontworpen heeft en weet wat handig is.
Larry's Wild Side Diving boot

We varen terug naar Lac Bay en verwisselen de flessen. Na een korte rustpauze gaan we door voor de 2e duik vanochtend. We mogen kiezen: nog een soortgelijke driftduik maken of naar de Blue Hole. Bij de Blue Hole wordt ons tarpons, mogelijk sting rays en eagle rays voorgehouden. De keuze is niet moeilijk!


Duik 25 - Blue Hole
De Blue Hole is een hele aparte duikplek. Na een stukje ondiep gezwommen te hebben kom je in een soort hele grote kom. We zien inderdaad al snel een paar tarpons en in de verte nog een paar. Hoe langer we echter in de kom zijn hoe meer tarpons er van alle kanten aankomen. Het zijn er zeker 50, misschien wel 100! Een fantastisch gezicht, ze zijn heel rustig en als je zelf ook heel rustig bent kun je heel dichtbij komen.
Er zwemt ook nog een eagle ray in de kom en een paar schildpadden. Een klein schildpadje vind me wel interessant. Leonie en ik ziten helemaal alleen in het midden en hij komt mooi voor onze neus en de camera zwemmen. Nog een mooie grote zeeslak en een paar murenes maken het compleet.
Wat een gave duik!
DT: 69 min MDD: 12,2m
Tarpons in de Blue Hole Schildpad

In principe waren dit onze laatste duiken van de vakantie, maar omdat we al vroeg klaar zijn en we gehoord hadden dat er bij Invisibles ook een frogfishje moet zitten, gaan we toch vanmiddag nog daar een laatste duik maken.

Eerst rijden we terug naar het appartement, zetten de duikspullen in het duikhok en even in het zwembad poedelen. We krijgen honger en gaan naar Bongo's Beach Bar een satétje eten. Het duurt allemaal erg lang en dan is het met de bestelling ook nog mis gegaan. Er komen maar 2 saté in plaats van 5 (we zijn samen met de andere familie) dus nog langer wachten. Uiteindelijk komt het en gelukkig is het wel erg lekker.
Na het eten is het hoog tijd voor onze laatste duik.

Frogfish Duik 26 - Invisibles
Als we aankomen staan er al een paar auto's. Blijkbaar zijn we niet de enige die hebben gehoord dat hier een frogfish zit. Iedereen zwemt ook het eerste stuk boven water over het zand naar de boei en daalt daar af. Dat doen wij ook en inderdaad zit er beneden aan het touw een klein geel frogfishje met een hoop zand over hem heen.
Daarna zwemmen we naar het rif waar enorm veel vis zit. Overal waar je kijk zit op, tussen en boven het koraal vissen. Een prachtig gezicht!
Verder komen we weer een tarpon tegen en een loszwemmende grote groene murene. Een paar grote witte nieuwsgierige baarzen hangen om ons heen. Als we terug bij de kant komen zitten daar enorme scholen glasvisjes en plonst er vlak voor ons een pelikaan in het water. Erg grappig gezicht van onderen.
Dit was een schitterende mooie afsluitduik!
DT: 66 min MDD: 24,1m

De laatste duik, dus dan moeten alle spullen gespoeld worden. Daar ben je wel even een uurtje mee bezig en alles op stoelen uitgehangen. Vanavond en morgen kan alles nog lekker drogen voordat het weer de kofer ingaat.
Daarna weer gaan eten bij Mambo Jambo. Een biefstukje en een malse rib eye, heerlijk weer!

Dag 14 - 5 oktober

De laatste volle dag voordat we morgen vertrekken. Dat is altijd de niet-duikdag en dus rijden we het eiland rond om overal wat foto's te maken. Maar eerst rijden we naar Wannadive om het lood in te leveren en uit te schrijven. Dan naar het noorden naar de indianen inscripties, terug naar Kralendijk langs Buddy Dive Resort om nog even naar de leguanen te kijken. Dan een rondje naar het zuiden, de zoutpier, de slavenhutjes, de vuurtoren en door naar Sorobon Beach. Daar even wat gegeten en gedronken en lekker gezeten met uitzicht over Lac Bay. Terug gereden naar de appartementen en de rest van de middag bij het zwembad vertoefd.
Red Slave Pelikaan bij de Salt Pier Flamingo's

We horen van de andere familie dat ze zeepaardjes hebben gezien bij Oil Slick Leap. Helaas voor ons kunnen we die niet meer zien, dan moeten we toch nog maar een keer terug komen naar Bonaire!

Vrijdagavond is BBQ avond bij Bongo's. We gaan weer met z'n 5-en en aangezien niemand meteen duikflessen hoeft mee te nemen (Bongo's en Wannadive zitten op hetzelfde terrein) gaan we lopen. Het is maar 10 minuutjes.
De BBQ is heerlijk, maar het is blijkbaar de bedoeling dat je maar één keer vlees gaat halen, want als we nog een keer komen kunnen we net aan nog een stokje saté krijgen. Nou ja, misschien mag je ook niet meer verwachten voor $10.

Dag 15 - 6 oktober - terug

De dag van vertrek. Al op tijd wakker en alvast wat spullen ingepakt nu het nog niet zo warm is. Dan een laatste ontbijtje en de rest van de spullen ingepakt. Nog even bij het zwembad gelegen en aan het eind van de ochtend broodjes gehaald zodat we op het vliegveld kunnen lunchen.
We gooien alle bagage in de pickup en nemen afscheid van Wilfried en Jolanda, onze fantastische gastheer en -dame. Op het vliegveld leveren we zonder problemen onze auto in die nog aardig vies is van de dag in het park. Maar blijkbaar is dat niet ongewoon want er wordt nauwelijks naar gekeken.
Inchecken, vertrekbelasting betalen en door de douane.

Dat was het dan, onze vakantie naar Bonaire in 2007. Een heerlijk relaxt eiland, fantastisch appartement, goed eten en natuurlijk super duiken. De moeite waard om nog eens terug te komen!

Peter en Leonie