Reisverslag Indonesie 2008

Log van de duiken
Links

1e week - heenreis en Sulawesi

10 april - Amsterdam Schiphol - Singapore Airport

We waren mooi op tijd op Schiphol, bijna 3 uur van tevoren. Het was ontzettend rustig, we konden direct bij de balie inchecken. Bij het online boeken van de tickets had ik al stoelen opgegeven, maar omdat het vliegtuig niet vol zat konden we 3 stoelen op een rij krijgen waarvan er dan 1 geblokkeerd werd, prima natuurlijk!
We mochten maar 20 kg p.p. meenemen, dus dat was thuis een heel gepuzzel. Bij het inchecken bleken we slechts 39,3 kilo te hebben! Hadden we nog wel een paar onderbroeken extra kunnen meenemen :)
Door de douane, ging ook snel, en Leonie kocht nog nieuwe oortelefoontjes met in-ear noise reduction, jawel. Dat bleek inderdaad wel iets te werken, maar minder als ik had gedacht.. Om 12:00 's middags stijgen we op, de vlucht verloopt voor het gevoel vrij vlot; de verzorging van Singapore Airlines is erg goed, steeds wordt er met drinken rond gegaan en het eten is gewoon lekker!

11 april - Singapore Airport - Sulawesi

Na bijna 13 uur landen we op Singapore Airport waar we lang moeten wachten voordat we verder kunnen met de vlucht naar Manado, Sulawesi. Deze vlucht is een paar keer gewijzigd en uiteindelijk moeten we 5,5 uur wachten. Het weer in Singapore is erg slecht, het regent en onweert. Hopelijk is het over 3 weken beter als we na hier nog een paar dagen verblijven.
De vlucht naar Manado vertrekt om 11:50 uur en gaat zelf ook weer redelijk vlot, ruim 3 uur vliegen. Deze vlucht wordt uitgevoerd door Silk Air, het eten is hier helaas gewoon slecht. Vlak voordat we landen vertelt de piloot ons dat het bewolkt en regenachtig is, 24 graden. He, dat hadden we niet besteld!
Als we aankomen regent het inderdaad. Voordat we bij de koffers kunnen moeten we eerst een hele papierhandel door; formuliertjes invullen, visa kopen, betalen, immigratie, douane, natuurlijk allemaal verschillende balies en het gaat erg langzaam.
Nadat de handbagage voor de zoveelste keer door de scanner is gegaan kunnen we eindelijk als bijna laatste de koffers ophalen. Die zijn gelukkig ook allebei gearriveerd, altijd weer fijn om je koffers te zien!

Er staat al iemand op ons op te wachten en samen met een Duitse vrouw gaan we naar het resort. We blijken de enige 3 gasten te zijn! Na 1 uurtje over een, weliswaar geasfalteerde, maar smalle en bochtige weg te hebben gereden komen we bij een piertje. Owen en Ulva, de eigenaars van het resort, zijn hier ook en met z'n allen gaan we de boot op naar Bangka eiland.
Het is ondertussen rond 18:00 uur en terwijl we varen wordt het helemaal donker. Na een half uurtje komen we dan eindelijk aan op Mimpi Indah Resort! We lopen langs het duikcentrum en via een paadje tussen de bomen door komen we bij het restaurant. We krijgen hier diner en worden daarna naar onze bungalow gebracht.

Bungalow De bunagalows zijn, net als de rest van het resort helemaal van hout en bijna helemaal van bamboe gemaakt. Het is redelijk eenvoudig, maar het is werkelijk prachtig en je zit hier midden in de natuur. Het is nog een heel kleinschalig resort, slecht 4 bungalows voor de gasten die slechts enkele meters van de zee en het strandje afstaan. Continu hoor je de golven, vogels en andere beesten uit de natuur, schitterend! En ja, dan kom je ook wel eens een kakkerlak of een sprinkhaan in je bungalow tegen, daar is niet aan te ontkomen.
Er is (nog) geen warm water om te douchen, maar als de zon goed heeft geschenen is het water niet zo koud meer (bij ons dus wel). Electriciteit is er van 's middags tot/met 's avonds.

In de bungalow pakken we uit. Als je maar 20 kg mag meenemen dan kun je naast de duikspullen verder niet heel erg veel meenemen, dus daar zijn we snel mee klaar. We slapen heerlijk onder de klamboe.

12 t/m 17 april - Sulawesi, Bangka eiland

12 april

We ontbijten om 8:00 uur. Er worden pannekoekjes en eigen brood gebakken. Na het ontbijt doen we de duikspullen in kratjes en deze worden naar de boot gebracht. Het is helaas aardig bewolkt als we gaan duiken. Vandaag duiken Leonie en ik samen met de gids Demos. Demos heeft zeeer goede ogen, want hij vind het meest kleine spul en vind het fantastisch om dat weer aan ons te laten zien. Hij heeft erg veel kennis van het onderwater leven.
Als we na onze eerste duik weer boven komen regent het en is het zelfs een beetje fris.
Na de 2e duik varen we terug naar Mimpi Indah voor de lunch. De derde duik van deze dag maken we om 15:00 uur. Als we terug komen gaan we douchen; het water is erg koud omdat het de hele dag bewolkt is geweest. Als we daarna op de veranda voor de bungalow zitten om de duiken in het logboek te schrijven, wordt er een snack gebracht. Vers gebakken koeken, mmmm lekker!

13 april

Strandje bij Mimpi Indah resort De zon schijnt 's ochtends! Vandaag gaan we ietsje eerder duiken, de boot vertrekt om 8:30 uur, dus we ontbijten ook ietjes eerder.
Bij de eerste duik van vandaag staat een behoorlijke stroming en we houden het op gegeven moment voor gezien. Met zo'n stroming kun je niet echt lekker relaxt rondkijken. Tussen de ochtendduiken door ligt de boot bij een grotje waar we naar toe zwemmen en in klimmen. Deze zit helemaal vol met vleermuizen, leuk gezicht.
De tweede duik is er gelukkig minder stroming. Bij elke duik gaat ook een van de gidsen in opleiding mee, Itho of Jemi.
Weer terug voor de lunch en dan de middagduik. Helaas is het weer gaan regenen en dat maakt alles klam en wil er niets drogen.
Zodra het avondeten klaar is wordt er vanuit het restaurant hard op een stuk bamboe geklopt. Dat hoor je door het hele resort en dan weet je dat het eten klaar staat!

14 april

Diner

's Ochtends weer 2 duiken. Bij de lunch krijgen we patatjes en zoals vaker eten Owen en Ulva ook gezellig mee. Omdat we vanavond een avondduik gaan doen, gaan we vanmiddag bij de steiger snorkelen. Daar is pas een dragonet gezien, dus die willen we ook wel spotten!
Inderdaad komen we die tegen en zien we ook veel kleine murenen en kleine schorpioenvissen; blijkbaar zat daar een nest.
Aan het einde van de middag wordt er weer een snack gebracht, dit keer gebakken banaan!

De avondduik doen we bij Paradise Jetty, dat is de plaats vanaf waar we op de heenreis de boot zijn opgestapt. Jemi is eerder deze dag al naar Manado geweest om zuurstof te halen (voor de Nitrox) en die halen we dan ook meteen op.
Owen is onze gids vanavond en we zien de meest mooie beesten, octopussen, schorpioenvissen, enorme krokodilvissen, ghostpipe vissen, (spin)krabben, slangen, een in het zand gegraven rog, etc, etc. Dit is een van de mooiste nachtduiken die we ooit gemaakt hebben! Na 88 minuten moeten we er helaas toch mee ophouden.
Het is al laat, dus we varen snel terug, gaan douchen en dineren. Dan meteen slapen, want morgen moeten we vroeg op, we gaan naar Lembeh!

15 april

Itho playing the guitar Het lijkt een mooie dag te worden, er is slechts hele dunne bewolking. Ontbijten doen we op de boot en dan breekt de zon helemaal door!
Itho, Jemi, Demos en Bob (kapitein) spelen op de gitaar, dansen en zingen. Fantastische sfeer, we hebben het enorm naar onze zin. Als we een luxe liveaboard zeilschip tegenkomen voelen we ons zeker niet minder! Als toegift springt er nog een enorme marlijn een aantal keer uit het water en maakt een half rondje om onze boot.

Hairy frogfish Voor de eerste duik varen we helemaal naar het einde van Lembeh Strait. Omdat Jemi nog nooit bij Lembeh heeft gedoken mag hij deze dag alle 3 de duiken meeduiken.
Het duiken bij Lembeh is fantastisch, wat een rare en prachtige beesten hier! Naast frogfishen in alle kleuren en pygmee zeepaardjes zien we hier eindelijk de hairy frogfish! Deze stond op het verlanglijstje, dus een heleboel foto's van gemaakt.

Na een uurtje surface interval varen we naar de 2e duikstek en maken we weer een schitterende duik. Hier zou je wel uren en uren kunnen rondkijken zonder dat het een moment verveelt. Als we boven komen regent het weer, maar na de lunch klaart het langzaam weer op en op gegeven moment breekt de zon weer door.
We varen weer een stukje verder naar een dorpje, nou ja een paar hutjes langs het strand. Hier woont wat familie van een van de bemanning dus ze maken er meteen gebruik van om ze even op te zoeken. 's Middags nog een derde duik en dan varen we weer terug naar Bangka.

Bij de bungalow wordt weer heerlijke gebakken banaan gebracht! Even snel douchen, een kort tukje waarna alweer het diner volgt. 's Avonds wordt er in het restaurant een doek uitgerold en kijken we foto's en videos. Mijn foto's zien er wat overbelicht uit, maar die van de hairy frogfish is gelukkig wel ok!

16 april

Jetty Het weer lijkt definitief te zijn omgeslagen: het is lekker zonnig. Ontbijten en om 8:30 uur weer op de boot. Dit is op Bangka alweer onze laatste duikdag. Overmorgen vliegen we naar Bali, dus morgen hebben we de rustdag na het duiken en voor het vliegen.
We duiken nog op een plaats waar soms een zeekoe zit, maar helaas zien we hem vandaag niet.

17 april

Vandaag is de niet-duiken dag en na het ontbijt doen we een Bangke jungle tour met gids Jemi. Jemi heeft jaren in Tangoko als gids gewerkt en weet ontzettend veel van vogels. Het is erg warm, benauwd en modderig. We proberen onze Teva's droog te houden, daar moeten we morgen het vliegtuig weer mee in en we hebben verder ook niets anders mee. Helaas lukt dat niet, na een paar misstappen zitten ze toch onder de modder. Het is geen vast programma, we mogen zelf bepalen hoe lang we willen wandelen en klimmen. Na een paar uur vinden we het goed en gaan we weer terug.

Verder weinig gedaan deze dag, beetje relaxen, wat in het restaurant gezeten en een lekkere warme bananensnack gekregen. 's Middags werd het wat donker en begon er toch weer een lange regenbui. Onze duikspullen waren toch wel goed gedroogd, dus later de koffers weer gepakt. Na het eten is er een 'party' omdat het onze laatste avond is, dus de stereo en boxen worden het restaurant in gerold. We maken het echter niet zo laat, want onze vlucht is morgen om 7:00 uur en de wekker staat op 3:15 uur!

18 t/m 25 april - Bali, Padangbai

18 april

Om 4:00 uur varen we weg met de boot en komen uiteindelijk om 5:40 uur aan op de luchthaven. Owen had geregeld dat onze tickets al op de luchthaven waren en we zelfs al ingecheckt waren! Nog een kleine vertrekbelasting betalen van 30.000 rupia (€ 4,50) en we komen in de vertrekhal. Alles in het Indonesisch hier en we snappen niet helemaal bij welke gate we moeten zijn, op de schermen zien we onze vlucht niet staan en de omroeper is ook nauwelijks te verstaan. We zijn ook de enige buitenlanders tussen allemaal kleine Indonesiers. Op gegeven moment staat de vlucht toch op het scherm en vinden we de gate.

De vlucht naar Bali gaat via een tussenstop, eerst 1,5 uur naar Makassar. Onderweg krijgen we maar liefst een heel bekertje water! Makassar is maar een heel kleine luchthaven, dus gewoon met een trapje het vliegtuig uit, over het terrein het gebouw in. Terwijl Leonie even naar het toilet is wordt er alweer omgeroepen dat we het vliegtuig weer in moeten, dat gaat snel! We hadden eigenlijk nog wel even wat willen eten, maar daar is geen tijd meer voor. Voordat we het gebouw weer uit mogen en het vliegtuig in gaan, moeten we langs iemand waar we een transfer kaartje moeten inleveren. Aangezien alles in het Indonesisch ging en een heel klein beetje gebroken Engels hadden we niet gesnapt dat we die ook nog ergens hadden moeten halen. Maar het maakt niet uit, we mogen gewoon door. Door naar Denpasar, ook weer zo'n 1,5 uur en weer het bekertje water. Nou ja, je kan misschien ook niet meer verwachten voor €62,50.

Swimming pool at hotel Puri Rai Bij de uitgang van het vliegveld van Denpasar worden we opgehaald door iemand die ons naar Padangbai zal brengen. Als we het gebouw uitlopen staan er echter een heleboel Indonesiers met bordjes, maar niemand met onze naam er op. Nou ja, dan gaan we eerst eindelijk maar even wat eten, bij de KFC. Dan nog maar een keer kijken bij de uitgang en dan staat ons mannetje er gelukkig wel. We gaan met hem mee, het taxibusje in en in 1,5 uur rijden we naar Padangbai. We worden bij ons hotel Puri Rai afgezet.
De kamers zijn wat donker, maar er is wel een TV, een koelkastje en warm water om te douchen, dat is wel lekker na een week koud te hebben gedoucht! De andere kant van de kamer ligt aan het zwembad. Snel de koffer uitgepakt en even slapen na een toch wel vermoeiende reis.

Geko Dive Morgen gaan we weer duiken, dus we gaan ons melden bij het duikcentrum Geko Dive. Dat ligt 150 meter verderop en als we aan komen lopen wordt ik al geroepen. Toch wel grappig, als je daar totaal onbekend loopt en in ene wordt je naam geroepen. Maar ik had vantevoren geboekt, dus ze wisten natuurlijk dat we kwamen.
De bekende formulieren bij de duikschool invullen, de 'het is allemaal mijn eigen schuld' formulieren, noem ik het altijd. Een krat gekregen, terug gelopen naar de kamer om alle duikspullen er in te doen en deze weer naar het duikcentrum gebacht.
We horen dat we morgen meteen naar Manta Point gaan, een van de duikstekken waar we graag naar toe wilden. Omdat daar veel boten naar toe gaan zullen we al vroeg vertrekken.

We hebben maar weinig gegeten vandaag, maar hebben toch niet echt honger. Bij een van de kleine winkeltjes halen we wat boodschappen en liggen de rest van de middag bij het zwembad en lezen wat.
's Avonds eten we bij het Puri Rai restaurant dat naast het hotel ligt, maar behalve de naam heeft het eigenlijk niets met het hotel te maken. Het eten is hier ontzettend goedkoop en in eerste instantie vergis ik me ook een factor 10. Samen eten we voor, omgerekend, €12,50!

19 april

's Ochtend bij het hotel koffie, thee en een paar toast gekregen, eigenlijk waren we te vroeg voor het ontbijt, dus het is niet echt uitgebreid.
We varen in 1 uur 15 minuten naar Manta Point, we zijn samen met toevallig nog 3 Nederlanders op de boot. Manta Point ligt bij het eiland Nusa Penida, voor de kust van Bali. We zijn daar de eerste boot, maar het duurt vrij lang voordat de manta's komen en tegen de tijd dat er een manta verschijnt zijn er al veel meer boten en duikt iedereen er als een gek op af. Tja, dan is ie natuurlijk weer snel vertrokken. Met de tweede manta hetzelfde en meer zien we er ook niet helaas.
Tussen de duiken door krijgen we een klein lunchpakketje van Geko Dive. De middagduik is bij een andere duikstek bij Nusa Penida. De andere 3 Nederlanders zijn wat minder ervaren en gaan eerder omhoog. Wij mogen net zo lang onder blijven totdat ook bij ons de fles bijna leeg is.

Terug bij het duikcentrum daar nog wat gezeten, gekletst en gedronken. We gaan vrij laat middageten, rond 15:00 uur, weer bij het Pura Rai restaurant. Het duurt echter ook nog vrij lang voordat we het eten krijgen, voor mij een burger en pas 25 minuten later de pizza voor Leonie. De rest van de middag bij het zwembad gerelaxt.

20 april

Gisteren hadden we niet veel als ontbijt gekregen omdat we eigenlijk te vroeg waren, maar ook vandaag blijkt het echte ontbijt ook maar erg weinig te zijn. Het is geen buffet, je krijgt koffie of thee, keuze uit verschillende broodjes (je mag er één kiezen) en fruit of fruitsap.

Vandaag gaan we duiken op de het wrak van de US Liberty. Dit is een van de meest bekende duikplaatsen en wrak op Bali. Hiervoor moeten we naar het plaatsje Tulamben rijden, ongeveer 1,5 uur over een bochtige en drukke weg.
Een bijna toeristische attractie is dat de duikspullen hier vanuit de auto naar de duikstek worden gebracht door vrouwen, die alle zware spullen op hun hoofd vervoeren. Duikflessen, kratten, lood, alles nemen ze mee. En de mannen... ? die verkopen t-shirts en zonnebrillen..
Het is een erg mooi wrak, mooi begroeid, grote scholen vis, grote barracuda en om en naast het wrak ook veel bijzonders, mantis garnalen, naaktslakken, etc. Een van de mooiste duiken die je vanuit de oost/noordkant van Bali kunt maken!
Women carrying the tanks Women carrying the dive stuff Great Barracuda in US Liberty wreck

We zijn laat terug en gaan niet meer lunchen, maar nemen een zak chips bij het zwembad. Hier op Bali is het gelukkig fantastisch mooi weer!
's Avonds eten we weer ergens anders en komen we André tegen in hetzelfde restaurant, één van de andere Nederlanders waarmee we gisteren en vandaag hebben gedoken. Na het eten naar een internetcafe gegaan en mails gestuurd.

21 april

Hetzelfde magere ontbijt weer, een lachertje en duurde nog lang ook. Wat je krijgt is echter wel erg lekker, maar helaas erg weinig.
Vandaag zijn er slechts 2 andere duikers en duiken we iets dichterbij, voor de kust van Padangbai. Deze duikstek heet Ferry Channel en is inderdaad in de route waar de ferry naar Lombok vaart. We moeten even wachten tot de ferry voorbij is voordat we het water ingaan. Er blijkt een enorme stroming te staan, maar we zien nog wel een witpunthaai en een grote sepia.
Morgen gaan we, op ons verzoek, naar Gili Biaha. Van Ulva van Mimpi Indah op Bangka hadden we gehoord dat dit een hele leuke duikstek moet zijn met een grot met haaien. Omdat dit wat verder weg is moeten er wel genoeg duikers meegaan, maar Cynthia, de manager van Geko Dive, heeft wat duikers van een naastgelegen duikcentrum erbij geregeld.

Na het duiken eten we allebei een grote kipsate. Samen met diverse verse sapdrankjes kost dat nog geen 7 euro, inclusief fooi!
's avonds eten we bij Omang Omang cafe, eigenaars van dit restaurant zijn een Nederlands vrouw en Indonesische man. Ze hebben hier een menu met wat andere dan de gebruikelijke gerechten erop, erg lekker! Het is zeer goed, iets duurder, samen eten we voor bijna € 20 met een heerlijke Irish coffee aan het einde.

22 april

Sharks at Gili Tepekong In 25 minuten varen we naar Gili Biaha. We zijn samen met nog een duiker van Geko Dive en 2 duikers en gids van duikcentrum Waterworx. Bij Gili Biaha blijken er echter te veel golven te zijn waardoor je daar niet het grotje in kan. We varen naar een andere duikstek waar ook een grotje zit en hier zitten 6 haaien! Morgen gaan we het opnieuw proberen bij Gili Biaha, maar dan gaan we vroeger weg, om 7:30 uur.

23 april

Vandaag dan wel naar Gili Biaha geweest. Bij het grotje zit inderdaad een haai, het grotje van gisteren was eigenlijk nog beter! Het grotje is vrij ondiep en door de golven heb je de hele tijd last van drukverschillen.
Omdat we vroeg zijn vertrokken zijn we ook weer vroeg terug, rond 12:00 uur. Dit was alweer de laatste duikdag vanaf Padangbai, dus alle duikspullen spoelen en in de zon gehangen achter het duikcentrum. Die kunnen we morgenochten ophalen en meteen even afrekenen.

De rest van de middag liggen we in de zon en gaan we pas laat eten om 16:00 uur bij Omang Omang. We zijn behoorlijk gekleurd vandaag.
's Avonds gaan we weer naar Omang Omang, pas na 20:00 uur, maar we hebben nog niet zo'n honger omdat we 's middags vrij laat hebben gegeten. Toch is het eten weer ontzettend lekker en na afloop kletsen we nog wat met de Nederlandse eigenaresse en haar Indonesische man.

24 april

Vandaag een relax-dag, dus ontbijten en bij het zwembad liggen. Later in de ochtend even bij de duikschool geweest om de duikspullen op te halen, af te rekenen en natuurlijk de fooi voor onze gids.
Morgen hebben we een lange rit naar Pemuteran, helemaal in het noordwesten van Bali, dus we doen wat boodschapjes, nootjes en crackers voor onderweg. Nog wat pinnen, dan hebben we vast wat geld als we daar aankomen.
Bij Omang Omang eten we een lekkere baquette met een milkshake. De milkshake moest even wachten want de stroom was uitgevallen.

De baai van Padangbai 's Middags nog even terug geweest bij het duikcentrum, want zij wisten wel iemand die vervoer kon regelen voor morgen. Deze chauffeur is er zelf niet, maar zijn broer komt langs en ik spreek met hem een prijs af. Van 600.000 rupia komen we uiteindelijk uit op 450.000 rupia, hij moet het alleen nog wel definitief maken met z'n broer. Dat kan pas iets later, of we om 17:00 uur voor het hotel kunnen afspreken. Dat is prima, we pakken eerst de koffers weer in en om 17:00 uur komt de broer weer langs. Nu zijn de afspraken in ene veranderd, hij heeft met zijn broer gesproken en hij moet nu 700.000 rupia hebben! Vreemde zaak, hij wil niet zakken en blijkt ook morgen nog een andere tour naar Kuta te hebben??
We gaan niet akkoord. Langs de weg van Padangbai staan diverse kraampjes waar als je langsloop er 'transport?' wordt geroepen. We gaan er een paar langs; de eerst twee vragen ook 700.000, maar de derde wil het wel voor 600.000 doen, dus daar gaan we dan maar mee akkoord.

's Avonds eten we weer bij Omang Omang, maar er is nieuwe bediening en verder niemand. Het keukenpersoneel moet bijspringen, maar het loopt niet echt lekker. De steak is wel supergoed, maar de irish coffee wil niet lukken, ze weten niet hoe dat gemaakt moet worden.

25 april t/m 1 mei - Bali, Pemuteran

25 april

Alles is al ingepakt en staat klaar, dus we hoeven verder weinig meer te doen. We ontbijten en om 9:00 uur gaan we met de koffers naar de receptie. Precies op dat moment komt onze chauffeur er al aan. Even uitchecken en de auto in. Het is een lange rit, op zich een goede weg, maar kronkelig en erg druk; scooters gaan je aan alle kanten langs, honden liggen midden op de weg te slapen, mensen die zomaar oversteken. Werkelijk ongelovelijk trouwens wat er allemaal op die scooters vervoerd wordt: van autobanden en hele palmbomen tot de hele familie en een, wat lijkt, complete huisraad.
Met bijna 4,5 uur zijn we er eigenlijk toch nog sneller dan verwacht.

Dive center Werner Lau Pemuteran stelt weinig voor. Eigenlijk is het een kilometers lange weg met af en toe wat huisjes en kraampjes, en natuurlijk hier en daar een resort.
Het Pondok Sari resort waar wij zitten is een mooi resort, leuke bungalows met veel begroeiing en bomen. Helaas geen TV en koelkastje op de kamer en verder buiten het resort is er ook weinig. Het duikcentrum van Werner Lau is op hetzelfde terrein en we schrijven ons daar in, laten de logboeken zien en krijgen uitgebreide uitleg hoe alles gaat bij het duikcentrum. Deutsche gründlichkeit, dus alles loopt wel volgens een strak schema hier. We horen dat we morgen meteen naar Secret Bay gaan, een heel bijzonder duikplaats, echt muck-diving, vergelijkbaar met Lembeh Strait in Sulawesi. Eigenlijk moeten we eerst een check-dive doen voordat we 'echt' mogen duiken, maar dat gaat niet zo makkelijk bij Secret Bay omdat het zicht daar niet zo geweldig is en de gids nog meer gasten meeneemt. Omdat we ervaren duikers zijn en er al net 2 weken duiken op hebben zitten hoeven we dan toch geen check-dive te doen.

We eten nog een kleine maaltijd. Omdat er eigenlijk geen mogelijkheden zijn om buiten het resort iets te halen, weten ze ook wel de prijzen, die liggen hier bijna 2 x zo hoog als in Padangbai en een fles water is ruim 3 x zo duur!
We hebben niet zo veel kleding mee, dus we brengen wat broeken en t-shirts naar de receptie om te laten wassen. Er zit wel een klein supermarktkraampje ietsje verder aan de weg en we kopen daar een blikje drinken. Hier zijn de prijzen tenminste normaal en we zien ook dat ze hier water verkopen, dus de komende dagen zullen we hier nog zeker vaker komen!
In de bungalow rusten we even uit van de vermoeiende reis. Voor het avondeten nog even scheren, maar dat moet ik nat doen want ik ben het snoertje van het scheerapparaat vergeten! Als je nooit nat scheert is dat echt een vreselijk gedoe. Met het niet zo beste scheermesjes duurt dat lang, doet zeer en het resultaat is niet heel geweldig, maar ja je moet wat. De baard laten staan gaat ook niet, want na een paar dagen dan loopt m'n duikbril elke keer vol...

Omdat we morgen de hele dag weg zijn bestellen we een lunchpakketje bij het restaurant. Het restaurant kijkt uit over het strand en de zee, een erg mooie lokatie. We gaan vroeg slapen om 21:30 uur.

26 april

Bungalow at Pondok Sari resort Het ontbijt is hier gelukkig uitgebreider dan bij Puri Rai in Padangbai. Het is wel ook keuze maken uit de menu's van de kaart, maar het is in ieder geval voldoende.
Na het ontbijt terug naar de bungalow die ondertussen al blijkt te zijn schoongemaakt. We maken nog een praatje met de schoonmaker, hij is zeer vriendelijk en behulpzaam, dat zal hem vast wat fooi gaan opleveren :)

Met een aantal busjes rijden we naar Secret Bay, een 40 minuten rijden. De andere duikers zijn allemaal Duitsers, wij zijn de enige Nederlanders. Het duiken is hier inderdaad waanzinnig gaaf. Op de donkere zandbodem en in het gras zie je de meest bijzonder dieren: schitterende naaktslakken, zeepaardjes, hengelaarsvissen, bladvissen, sepia's, octopussen, etc, etc. Twee fantastische mooie duiken gemaakt, alleen voor deze duikstek is het eigenlijk al de moeite waard om helemaal naar Pemuteran te komen!
Als we weer terug zijn kopen we water bij het supermarktje langs de weg. Hij vertelt ons dat zijn prijzen veel beter zijn dan op het resort, ja, dat hadden we al gezien. Het water in het resort kost volgens hem wel 5.000 rupia. We vertellen hem maar niet dat het zelfs 9.000 rupia is...
Bij het duikcentrum schrijven we ons in om morgen naar Menjangan te gaan. Dit is een eiland voor de kust van Pemuteran en staat ook bekend om de zeer mooie duikstekken. In ons duikpakket van 5 dagen zit één dag naar Secret Bay, 2 dagen Menjangan en 2 dagen 'local diving'.
Yellow seahorse at Secret Bay Nudibranch at Secret Bay Catfish at Secret Bay

Het is zaterdagavond en tijdens het avondeten worden we getrakteerd op een Balinese dansvoorstelling. Eerlijk gezegd zijn we er niet zo kapot van, het duurt erg lang en de muziek klinkt als een en al gejengel, maar wij zullen wel cultuurbarbaren zijn.. Na afloop komen alle danseressen (een stuk of 20) alle gasten een handje geven.

27 april

We ontbijten ietsje vroeger, want de boot gaat om 8:45 uur. Stipt! Naar Menjangan is ongeveer 40 minuten varen. Je bouwt je setje al op bij het duikcentrum die dan door door de gidsen of de bemanning aan boord wordt gebracht. Je pak doe je vast half aan en de rest (vinnen, masker, lood, etc) moet je per buddypaar zelf meenemen in een kratje. Aan boord is er helaas niet echt plek om je camera neer te leggen, dus die hou ik dan maar de hele rit vast. Het is wel even wennen met ongeveer 16 man (Duitsers) aan boord als je de voorgaande weken met slechts enkele anderen op de boot hebt gezeten.
De briefing gaat ook in het Duits, maar dat is prima te volgen. Het duiken valt iets tegen, we hadden er wat meer van verwacht. De sfeer is aan boord heel anders dan de voorgaande weken; er wordt maar weinig gepraat tussen de duiken door. Normaal gaat het van 'heb je dit gezien, heb je dat gezien', maar nu het is vrij stil. Ik ga even een plasje doen in de zee en klap zelf het trappetje maar uit om daarna weer aan boord te kunnen. Dan volgen er meer mijn voorbeeld. Na een uurtje oppervlakte interval doen we de tweede duik en zijn daarna al om 14:00 uur weer terug. Middageten en inschrijven voor het duiken morgen, we besluiten om dan een lokale duikstek te doen.

Handicraft Om 16:00 uur hebben we ons ingeschreven voor een 'handicraft tour'. We weten niet precies wat het voorstelt, maar het is ongeveer 20 minuten lopen, dus in ieder geval zie je dan ook nog wat van de omgeving. Samen met een Duitser zijn we de enigen. We moesten ons verzamelen bij het duikcentrum, maar het enige wat daar wordt verteld is hoe we naar de gallery moeten lopen, verder moeten we het zelf maar vinden, er gaat niemand mee.
We kunnen langs de weg lopen, of we kunnen over het strand. We kiezen voor het laatste. Een stuk verderop moeten we eerst langs wat vissersboten, maar dat worden steeds meer boten en vissershuizen en op gegeven moment moeten we echt tussen de visserboten door kruipen en lopen we letterlijk bij de mensen 'in huis'!
Na 20 minuten komen we inderdaad bij de gallery. Het is een winkeltje waar allerlei handgemaakte spulletjes worden verkocht. We vragen ons af of dit nu alles is, maar dit blijkt pas het begin te zijn. We worden opgewacht en verder meegenomen op een tour bij de lokale mensen. Er wordt verteld hoe de mensen hier leven en wat ze doen als kostwinning. We komen langs allerlei huizen waar ze meel maken, kralenkettingen rijgen, er is een smid/juwelier, mensen die houtsnijwerk maken van cocosnoot, etc. Erg leuk om te zien hoe de mensen hier leven!
Natuurlijk weer veel foto's gemaakt. Veel kinderen willen op de foto en dan kijken hoe ze erop staan. Maar helaas blijken de batterijen in ene leeg te zijn en zijn er van de helft van de tour geen foto's..

's Avonds in het restaurant staat er een grote lange tafel. Deze blijkt voor een grote groep van 28 man te zijn, Duitsers uiteraard. Het is hier wel heel erg Duits georienteerd. Wel jammer, want als niet-Duitsers val je een beetje buiten de boot. Er wordt alleen maar Duits tegen je gepraat, zelfs door de Indonesische gastvrouw in het restaurant. Ondanks dat we haar verschillende keren in het Engels hebben gesproken, begint ze elke keer toch weer in het Duits.
Vanavond pizza avond, dus we eten een heerlijke pizza, meer dan genoeg! Later nog even in de Art shop van het resort geweest en uiteraard wat dingetjes gekocht.

28 april

Local fisherman Eerder in Padangbai was ik m'n DIN dopje verloren in het water. In Padangbai waren geen dopjes te krijgen, maar de manager van Werner Lau had er toevallig laatst een paar besteld en ik kan er een kopen.
Vandaag gaan we naar een 'local divesite', dat betekent een van de duikstekken die bijna voor de deur liggen, 5 tot 10 minuten varen. 's Ochtends zijn we alleen met nog een Duits echtpaar, en hier kunnen we zowaar een leuk praatje mee maken. Zij blijken ook fervente Bonaire gangers te zijn. We blijken ook nog eens dezelfde duikstijl aan te houden, en dat is heeel langzaam en lekker om je heen kijken. Een erg mooie duik.

Tussen de duiken door even bij het zwembad geleden en tussen de middag een cheeseburger gegeten. De tweede duik is het helaas weer veel drukker op de boot, 12 man. Alle andere duikers zwemmen zelf een beetje rond, maar wij volgen langzaam de gids. In Indonesie zoeken de gidsen ook echt de leuke en interessante dingen voor je op en laten deze aan je zien, dus zonde om daar geen gebruik van te maken. Wij zijn dan ook de enige die nog een grote barracuda zien. Het zicht was deze duik wel vrij slecht.

Bij het zwembad is nu alles bezet helaas, dan maar bij het restaurant zitten in een van aangelegen hutjes; daar kun je met 2 of 4 personen in zitten. Lekker verse lemonjuice gedronken.
Bij de receptie regelen we alvast het transport terug naar vliegveld voor over een paar dagen. Dat kost 500.000 rupia, valt nog mee.
's Avonds biefstuk gegeten, wel aardig, maar lang niet zo lekker als bij Omang Omang in Padangbai. Morgen gaan we weer bij Menjangan duiken dus we bestellen een luchpakketje voor tussen de duiken door.

29 april

Artificial reef of The Project We zijn op tijd bij het duikcentrum zodat we ook op tijd op de boot kunnen zijn en een goed plekje kunnen uitkiezen. Van de grote groep Duitsers die pas is aangekomen komen ze laat en schieten ook niet op. Wij gaan de boot maar vast op.
In tegenstelling tot de vorige keer zijn deze keer de duiken wel erg mooi. Eerste duik zou bij Bat Cave zijn, maar daar was te veel stroming, dus we gaan naar een andere duikstek. De tweede duik kunnen wel bij Bat Cave doen, er staat dan nauwelijks stroming. We zijn wat later dan anders terug, rond 14:40 uur.
We willen nog een middagduik doen, want vlak voor de kust ligt "The Project". Dit is een kunstmatig rif wat is aangelegd om het koraal sneller te doen groeien. We moeten een beetje opschieten, want het duikcentrum sluit om 17:00 uur. Stipt!, uiteraard.
De duik op The Project is 'wel aardig', vrij slecht zicht, maar wel paar scholen snappers, catfish en een barracuda.

30 april

Weer 2 mooie lokale duiken gemaakt. Dit was alweer de laatste dag duiken en we spoelen 's middags alle duikspullen vast, kunnen ze morgen nog lekker drogen.
Aan het einde van de middag breekt ook zware bui los, onweer en heel veel regen. Het water komt een beetje door het dak heen, maar gelukkig precies in het halletje waar geen spullen staan en alleen de vloer nat wordt.
Er staat een paraplu in de kamer en onder de paraplu, op blote voeten, plensen we naar het restaurant.

1 mei

Swimming pool at Pondok Sari resort Vandaag weer een rustdag. Na het ontbijt strijken we neer bij het zwembad. Eerst is het nog niet zo zonnig, maar later breekt de zon weer volop door. Onze bungalow staat bijna helemaal in de schaduw van de bomen, dus we nemen onze schoentjes en pakken mee naar het zwembad en hangen ze aan een boom te drogen.
Direct naast het zwembad zit een leuk tuintje met water met vissen. Op de lelies zitten allemaal libelles en er lopen ook kippetjes vrij rond. Liggend vanuit het zwembad kun je dat zo allemaal leuk aanschouwen.
Afrekenen bij het duikcentrum, we hebben immers nog een extra duik gemaakt op The Project. Omdat we al eerder bij een Werner Lau duikcentrum hebben gedoken krijgen we 10% korting. Aan het einde van de middag begint het toch nog een klein beetje te regenen; snel alle duikspullen naar binnen gehaald.
's Avonds een lekkere saté gegeten en voorlopig de laatste Arak gedronken.

2 mei t/m 4 mei - Singapore

2 mei

De wekker gaat al om 5:30 uur... Het ontbijt is normaal gesproken vanaf 7:00 uur, maar vanaf 6:00 uur zijn er al mensen in het restaurant en kunnen we toch al ontbijt krijgen.
Om 7:00 uur worden we opgehaald en begint een lange rit van bijna 4 uur naar de luchthaven. Behalve de ondertussen bekende drukke en bochtige weggetjes, gaan we deze keer ook nog regelmatig hoog de bergen in en dan weer een eind naar beneden. Onderweg mooie natuur, we komen nog langs een groot bergmeer. De stoelen van deze auto zijn helaas niet meer wat ze geweest zijn en als we eindelijke aankomen zijn we blij dat we eruit kunnen.
Op de Denpasar luchthaven maken we onze laatste rupia's op aan nog wat te eten. De vlucht naar Singapore is 2 uurtjes. Dit is weer een mooi toestel van Singpore Airlines met inflight entertainment en ik kan precies een hele film kijken.

We hebben een Singapore Stopover Holiday (SSH) programma geboekt, een pakketje van hotel, transfers en gratis toegang tot een aantal attracties. We melden ons bij de SSH balie en kunnen meteen al met een busje naar het hotel.
De eerste indruk van het hotel is niet heel fantastisch, een middenklasse hotel met weinig uitstraling. De lichten op onze kamer werken niet, maar dat wordt snel verholpen. De lokatie van dit hotel maakt echter veel goed, het zit heel centraal, dicht bij de bekende Orchard Road winkelstraten, een aantal restaurantjes en winkelcentra in de buurt. 's Avonds dan ook even naar Orchard gelopen en op de terugweg wat gegeten. Wel jammer is dat alle restaurants en winkels de airco op -20 hebben staan, wat is het koud daar zeg. Buiten is het erg warm en loop je in je t-shirt, maar als je ergens binnenloopt zit je binnen de korte keren te rillen.
Terug bij het hotel zien we dat het hotel toch ook nog een zwembadje heeft, dat is wel lekker voor op de laatste dag!

3 mei

Vandaag gaan we naar de Singapore Zoo. Ze hebben daar een speciaal ontbijt arrangement, dus dat willen we gaan doen. Het blijkt echter vrij afgelegen te liggen: eerst moeten we 49 minuten met de MRT (de metro) en daarna nog 20 minuten met de bus. De kosten voor het openbaar vervoer hier zijn erg laag, de metro kost slechts S$1,70 (€0,85) en het buskaartje S$1,40 (€0,70). Als we eindelijk aankomen zijn we helaas al te laat voor het ontbijt en kopen we maar een paar sandwiches.
De hele dag zijn we in de dierentuin. Het is een behoorlijk grote dierentuin en de meeste dieren hebben veel bewegingsruimte. Sommige apen kunnen bijvoorbeeld gewoon boven en langs de paden komen en er zijn diverse grote kooien waar je in kan en waar je vrij tussen de dieren zit. Ook hebben ze een aantal speciale dieren hier: de komodo varaan, witte tijgers, zeekoeien, etc. Weer erg veel foto's gemaakt en we zijn pas laat 19:30 uur terug in het hotel.
Orang Utang in Singapore Zoo Komodo varane at Singapore Zoo White tiger at Singapore Zoo
Even douchen en nog wat relaxen. We hebben eigenljk weinig honger en eten een kleine avondmaaltijd bij Dome op de hoek van de straat waar het hotel aan zit.

4 mei

Laatste dag. Alles wordt ingepakt en we gaan een ontbijtplaats zoeken. We zien dat er in het hotel zelf ook een ontbijtbuffet is. De prijs is S$23, we twijfelen, want dat vinden we toch nog wat veel voor een ontbijtje, maar dan wordt ons verteld dat we als hotelgasten 50% korting krijgen. Dan is de keus snel gemaakt!
We vertrekken vanavond pas laat en Leonie gaat een dagje shoppen. Ik blijf tot 12:00 uur een beetje op de kamer TV kijken, dan check ik uit en vertrek naar het zwembad.

's Avonds eten we weer bij Dome. We worden om 20:10 uur opgehaald, maar als we om 19:50 uur teruglopen staat de bus al voor de deur. We pakken onze koffers en stappen snel in. De bus gaat nog een paar hotels af en rijd dan naar Changi Airport. Omdat we al via internet hebben ingecheckt en al stoelen hebben, kunnen we bij een andere balie waar niemand is de koffers afgeven.
We hebben hele goede stoelen in het vliegtuig en in bijna 13 uur vliegen we weer terug naar Amsterdam.

Duiken

Duik Datum Locatie Duur MDD Bijzonderheden
1 12-04-2008 Bangka Tanjung Totohe 52 21,6 Naaktslakken, krabbetjes, grote Napoleon en kleine Napoleon, grote schorpioenvis.
2 12-04-2008 Bangka Arengkambing 68 20,4 Veel naaktslakken, waaronder hele kleintjes, platwormen, mantis shrimp. Geen dujong.
3 12-04-2008 Bangka Tanjung Husi III 58 20,7 Octopus, grote baarzen, 2 gele leaffish, kleine koraalduivels, schorpioenvis.
Loodgordel vergeten, kwam er pas na 30 minuten achter, daarvoor ging het nog prima.
4 13-04-2008 Bangka Batu Gosohi 46 25,0 Veel stroming, soms ook omhoog/omlaag. Mooie begroeide wanden, schorpioenvissen in allerlei kleuren. Krabbetje op een zweep. Titan triggerfish.
5 13-04-2008 Bangka Batu Puikang 64 19,5 Krabben, grote slak, cowrey eggs, murenen, grote waaiers, veersterren. Hele mooie spinkrabben.
6 13-04-2008 Bangka Brown Banana I 70 18,0 Heel veel naaktslakken, diverse schorpioenvissen. Steenvis! Mantis shrimp.
7 14-04-2008 Bangka Batu Suhaung 54 25,3 2 pygmee zeepaardjes, waarvan er eentje zwanger was! Heel veel mooi zacht koraal. Murenen, naaktslakken, octopus.
8 14-04-2008 Bangka Three Brothers 74 19,8 2 mantis shrimp, murenen, harlequin shrimp!
9 14-04-2008 N-Sulawesi Paradise Jetty 88 10,4 Garnalen, krabbetjes, stingray, grote krokodilvissen, grote trompetvissen, octopussen, 2 slangen, ghostpipefish! heremietkreeften, juvenile sweetlips! koraalduivels, etc, etc.
Zeer fraaie nachtduik!
10 15-04-2008 Lembeh Strait Jahir 64 20,1 Diverse frogfishen: hele kleine zwarte, witte, grote gele, groen/grijs. Finger lionfish, flying gournet, red spider crab, cardinal fish, naaktslakken.
11 15-04-2008 Lembeh Strait Nudi Retrait 60 20,1 Pegasus. Heel grote eagle ray! Pygmee zeepaardjes, leaffish, naaktslakken, murene, razorfish. Electric clamp! Kleine mantis shrimp.
12 15-04-2008 Lembeh Strait Hair Ball 74 14,3 Schorpioenvissen, platvissen, grote garnalen. Hairy frogfish! Nog meer frogfishen, grote zeepaardjes, leaffish, octopus in een fles.
13 16-04-2008 Bangka Batu Lihaung 61 23,8 Veel naaktslakken. Mooi zacht koraal. Diverse kleuren schorpioenvissen, wit, bruin, etc. Hele grote kreeft.
14 16-04-2008 Bangka Lihunu 70 18,6 Diverse schorpioenvissen en een steenvis.
15 16-04-2008 Bangka Lihunu Garden 66 15,5 Veel zeesterren, anemoonvissen, krabbetjes, garnaaltjes op zeesterren en veersterren. Spookmurene. Geen dujong.
16 19-04-2008 Bali Nusa Penida Manta Point 62 13,4 2 manta's van 2 - 4m.
17 19-04-2008 Bali Nusa Penida Pad 66 23,5 Mooie koraaltuin. Diverse schorpioenvissen en naaktslakken.
18 20-04-2008 Bali Tulamben US Liberty 58 23,8 Mooi wrak, zeer mooi begroeid, veel leven. Geel/zwarte leaffish, grote sweetlips, grote school met jacks, schorpioenvissen, mantis shrimp.
19 20-04-2008 Bali Tulamben US Liberty 68 19,8 Grote barracuda, grote garden eels, grote baarzen, flounder, schorpioenvis, mooie grote naaktslakken.
20 21-04-2008 Bali Padangbai Ferry Channel 41 20,1 Zeer sterke stroming. Witpuntrifhaai in een grotje, sepia.
21 21-04-2008 Bali Padangbai Blue Lagoon 66 19,5 Schooltje vleermuisvissen, 2 grote zwarte frogfishen, diverse witte en zwarte leaffishen, later nog meer leaffishen. Vrij lopende mantis shrimp.
22 22-04-2008 Bali Padangbai Gili Tepekong 57 19,5 Grotje met 6 witpuntrifhaaien. Schorpioenvissen, naaktslakken.
23 22-04-2008 Bali Padangbai Tanjung Penyu 61 21,3 Aantal koraal groeirekken. Kleine cuttlefish en een hele grote. Murenen, zwarte frogfish en kleine geel/witte leaffish. Dragonet en diverse blue spotted stingray. Octopus. 2 schildpadden.
24 23-04-2008 Bali Padangbai Gili Biaha 51 19,8 Grotje met een witpuntrifhaai. Veel mooie grote gekleurde naaktslakken.
25 23-04-2008 Bali Padangbai White Sand Beach 58 18,6 Niet zo spectaculair.
26 26-04-2008 Bali Secret Bay 68 9,8 Muck-diving paradijs! Naaktslakken, frogfish, sepia's, krabben, garnalen, murenen, slangen, zeepaardjes, zeer grote koffervissen, grote zeenaalden, koraalduivels, dragonet, meervalletjes, etc, etc. Super duik!
27 26-04-2008 Bali Secret Bay 75 8,5 Idem
28 27-04-2008 Bali Menjangan The Anchor 62 21,6 Schooltje sepia's.
29 27-04-2008 Bali Menjangan Coral Garden 63 19,5 Pygmee zeepaardje, naaktslakken, schorpioenvissen, anemoonkrabbetjes.
30 28-04-2008 Bali Pemuteran Gondol 61 23,5 Veel verschillende soorten naaktslakken, paar schorpioenvissen.
31 28-04-2008 Bali Pemuteran Gorgonia Garden 63 23,2 Weer veel verschillende naaktslakken, pipefish, hele grote barracua, garnaaltjes in anemonen.
32 29-04-2008 Bali Menjangan Sand Slope 62 25,0 Mooie duik. Schorpioenvissen, garnaaltjes, naaktslakken, roze leaffish!
33 29-04-2008 Bali Menjangan Bat Cave 72 20,1 Mooi koraal en veel vis. Geel/witte leaffish, bruine leaffish, grote gorgonen, roze frosgfish, boxfish, schorpioenvis, giant clamp, octopussen, gele trompetvissen.
34 29-04-2008 Bali Pemuteran The Project 61 7,0 Artificial reef. Kleine koraalduivel, grote naaktslak, bruine koffervis, pipefish, kleine barracuda, catfish.
35 30-04-2008 Bali Pemuteran Napoleon Reef 68 27,4 Veel naaktslakken weer, juvenile sweetlips. Hele grote koraalduivel, octopus, garden eels, grote koffervis.
36 30-04-2008 Bali Pemuteran Close Encounters 64 24,1 Veel vis. 2 vechtende trompetvissen, 2 witte leaffish, 2 blue spotted stingray waarvan er een los zwom, naaktslakken, octopus.

Links

Mimpi Indah resort op Bangka, Sulawesi
Geko Dive op Bali, Padangbai
Puri Rai hotel op Bali, Padangbai
Duikcentrum Werner Lau op Bali, Pemuteran
Pondok Sari Beach & Spa resort op Bali, Pemuteran